پیشگیری از بیماری حیوانات خانگی با واکسیناسیون
میکروبها و ویروسهای متعددی وجود دارندکه میتوانند باعث بیمار شدن انسانها و حیوانات شوند. بر اساس تحقیقات سازمان بهداشت جهانی، واکسیناسیون بهترین راه برای پیشگیری از بروز بیماریهای جدی در بدن تمام حیوانات است. ممکن است با این اصطلاح آشناباشیدکه پیشگیری بهتر از درمان است واکسن محصولی است که باعث جلوگیری از بیماری حیوانات خانگی و انسانهامیشود. بنابراین بایدبرای ایمن نگهداشتن خود و حیوان خانگیتان، حتما برای تزری قواکسنهای اولیه به یک دامپزشک متخصص مراجعه کنید. در این مطلب به بررسی شیوه عملکرد واکسن بر روی سیستم ایمنی حیوانات و دلایل اهمیت واکسیناسیون حیوانات خانگی میپردازیم.
واکسن چیست و چگونه عمل میکند؟
پیش از پرداختن به اهمیت واکسیناسیون حیوانات، بایدابتدابا این محصول پزشکی آشناشوید. واکسن نمونه یک بیماری خاص،درواقع همان ویروس ضعیف شده است که به بدن حیوانات تزریق میشود. این محصول تولیدآنتیبادیهای بدن را افزایش داده و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. زمانیکه بدن حیوان به مبارزه باویروسهای ضعیف شده میپردازد، گلبولهای سفید خون که وظیفه محافظت از بدن را بر عهده دارند، شیوه مقابله و مبارزه بااین ویروس را یادگرفته و به خاطر میسپارند. در نتیجه زمانی که این ویروس تحت شرایط خاصی دوباره به بدن حیوان نفوذ کند، سیستم ایمنی بدن تجربه مبارزه بااین ویروس را داشته و به راحتی آن را نابود میکند.
دلایل اهمیت واکسیناسیون حیوانات
با بالاتر رفتن آمارمیزان واکسیناسیون حیوانات، از مرگ میلیونها حیوان در سراسردنیا جلوگیری شده است. باواکسیناسیون حیوانات خانگی میتوان سلامت این موجودات دوستداشتنی را تضمین کرده و باعث افزایش کیفیت زندگی این حیوانات شوید. بدیهیترین تاثیر واکسیناسیون برروی سوژه موردنظر، جلوگیری از ابتلای حیوان به بیماریهای مختلف و افزایش عمر مفید آن است. لازم به ذکر است که هزینه واکسیناسیون حیوانات در برابر هزینههای درمان آنها بسیارناچیز است.
بنابراین با واکسیناسیون درواقع نهتنها از بیمار شدن حیوان خانگی خود جلوگیری میکنید، بلکه دیگرنیازی نیست هزینههای سنگینی بابت مداوایای نحیوان بپردازید. یکی دیگر از دلایلی که باید واکسیناسیون حیوانات را جدی گرفت؛ احتمال مصری بودن این بیماریهاو انتقال آنها به انسان است. از آنجایی که انسانها و حیوانات خانگی در یک محیط مشترک زندگی میکنند، اگر حیوان خانگی شما دچاربیماری خاصی شود، این بیماری ممکن است به شما یا فرزندانتان نیز انتقال پیداکند. بنابراین باید برای واکسینه کردن حیوان خانگی خود به یک متخصص مراجعه کنید. در ادامه بابررسی عواملی نظیر سابقه پزشکی، محیط زندگی و عادات سفر خود و این حیوان، برای واکسیناسیون این حیوان اقدام کنید.
بهترین محل برای واکسیناسیون و انواع واکسنهای حیوانات خانگی
اگر قصد دارید برای واکسینه کردن حیوان خانگی خود اقدام کنید، باید پیش از هرچیزی در مورد مکان واکسن زدن به حیوان خانگی خود، تصمیمگیری کنید. یکی از بهترین مکانهابرای واکسنزدن حیوانات خانگی منزل است. ازآنجاییکه حیوانات خانگی از دلیل واکسینه شدن اطلاعی ندارند، معمولا در برابر اینکار مقابله میکنند که ممکن است دامپزشک را برای واکسن زدن بامشکل مواجه کند. اما اگر این عمل در منزل خودتان انجام شود، حیوان خانگی شما احساس امنیت بیشتری کرده و دیگر احتمال انتقال عفونتهای بیمارستان نیز وجود ندارد.
لازم به ذکر است که امروزه بسیاری از دامپزشکهاخدمات ویزیت در منزل را نیزارائه میکنند. با اینکارمیتوانید در وقت و هزینه خود برای انتقال حیوان خانگیتان به دامپزشکی نیز،صرفهجویی کنید. یکی دیگراز نکاتی که در هنگام واکسیناسیون حیوانات خانگی باید به آن توجه کنید، انواع واکسن حیوانات خانگی است. در ادامه انواع این واکسنها و موارداستفاده هرکدام را بررسی میکنیم.
- واکسنهای همه جانبه
بهطورکلی برخی واکسنها را باید به تمام حیوانات خانگی تزریق کرد.این واکسن ها از حیوانات در برابر بیماریهای کشندهای که در تمامی مناطق دنیا وجود دارند، محافظت میکنند. برای مثال برخی از این واکسنهاکه برای گربهها استفاده میشوند مواردی مانند واکسنهای کلسی ویروس، هرپس ویروس و هاری هستند. برای سگ ها نیز واکسنهای نظیر پارو ویروس، دیستمپر، هپاتیت و هاری تجویز میشوند.
- واکسنهای خاص
استفاده از واکسنهای خاص برای تمامی حیوانات ضروری نیست. این واکسنها باتوجه به منطقه جغرافیایی و سبک زندگی حیوان، بر اساس تشخیص دامپزشک تجویز میشوند. از جمله این واکسنها برای سگ ها مواردی مانند واکسنهای برونشیس پتیکا، بورلیابورگدورفری و لپتوسپیروز و برای گربهها نیزواکسنهای لوسمی، بوردتلا، کلامیدوفیلا فلیس تجویز میشوند.
عوارض جانبی واکسیناسیون حیوانات خانگی
در واکسن حیوانات مقدار کمی از ویروسهای ضعیف شده وجود دارند تا سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و بااین ویروسها آشنا کنند. به همین دلیل ممکن است حیوان پس از چندساعت دچار عوارض خاصی شود. توجه داشته باشید که وقوع این عوارض تاحدی طبیعی است؛ اما اگرعوارض جانبی واکسیناسیون تا پس از دو روز رفع نشدند، بایدبه دامپزشک اطلاع دهید. همچنین لازم است بدانیدکه برخی از عوارض واکسیناسیون، به دلیل حساسیت سیستم ایمنی حیوان به آن ماده باشد.
در صورت حساسیت داشتن حیوان به واکسن،ممکن است حالتهایی مانند تورم پوزه و چشمها، تنگی نفس و سرفههای شدید و غش کردن حیوان را شاهد باشید. در صورت مشاهده هریک از این موارد پیشنهادمیکنیم این موضوع را سریعا با دامپزشک درمیان بگذارید. برخی دیگر از عوارض رایج پس از دریافت واکسن که بهصورت خفیف تری رخ میدهند به شرح زیرهستند:
- کاهش اشتها و فعالیت
- تب خفیف
- احساس ناراحتیو تورم در محل تزریق
- عطسه یا سرفه خفیف
- خارش پوست
- پسدادن غذا
به سرپرستی گرفتن حیوانات خانگی باغم بر
یکی از مهمترین نکاتی که پس از به سرپرستی گرفتن یک حیوان خانگی باید به آن دقت کنید، واکسن زدن این حیوان است. دلیل اهمیت واکسیناسیون حیوانات این است که با زندگیکردن در کنار این حیوانات ممکن است مریضیهای مصری متنوعی به شما و اعضای خانوادهتان انتقال پیدا کند. بنابراین با واکسن زدن به حیوان همدم خود، از آن در برابر مریضیهایی که در سراسر دنیا وجود دارند، محافظت کنید. غم بر؛ مرجعی مناسب برای به سرپرستی گرفتن حیوانات آسیبدیده و بدون سرپرست است. اگر شرایط مناسبی را برای نگهداری از یک حیوان خانگی دارید، با مشاهده آگهیهای موجود در غم بر، میتوانید برای پذیرش سرپرستی یکی از این حیوانات اقدام کنید.